ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ | КОРОНАВИРУС

od strane | 25. фебруара 2020 | 2020. година, СВЕ ГОДИНЕ

јавно здравство Републике Српске налазе се прецизна упутства о понашању у случају инфекције коронарним вирусом. Апелујемо на све грађане који су били у ризичним подручјима захваћеним коронарним вирусом да се јаве телефоном у надлежну амбуланту ЈУ Дом здравља „Свети Сава“ Теслић како би добили прецизна упутства за даље поступање. Наглашавамо да не морате лично да долазите у дом здравља ако немате симптоме и знакове болести.

У случају респираторних симптома, врућице, кашља и недостатка даха, одмах се обратите надлежном здравственом центру ради даље мере превенције.

С обзиром на тренутну неповољну епидемиолошку ситуацију у Италији, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује да се сви излети и организована путовања у ову земљу одгађају док се епидемиолошка ситуација не смири.

Истовремено, подсећамо грађане да је неопходно придржавати се превентивних мера попут учесталог прања руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховим окружењем, избегавајући блиски контакт са особама са акутном респираторном инфекцијом; Особе које имају симптоме акутне респираторне инфекције треба да прекрију нос и уста марамицама за једнократну употребу кад кашљају и кихају, а које ће након употребе избацити.

Људи без респираторних симптома, попут кашља, не морају да носе медицинску маску. Светска здравствена организација препоручује употребу маски за људе који имају симптоме ЦОВИД-19 и за оне који брину о људима који имају симптоме, попут кашља и грознице.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију и у складу са тим предлаже потребне препоруке.

Информације о настанку новог вируса цороне и мере превенције

Препоруке за путнике на српском