Свјетска седмица борбе против туберкулозе

od strane | 20. септембра 2016 | 2016. година, СВЕ ГОДИНЕ

Свјетска седмица борбе против туберкулозе Септембар 2016. Обиљежава се сваке године у циљу подизања свијести јавности и указивања на проблеме с којима се сусрећу обољели, њихови љекари, али и шира популација.

Обољели од туберкулозе представљају најсензитивнију групу, а познато је да туберкулоза најчешће угрожава оне који потичу из социјално угрожене средине, потхрањене и особе које имају неку хроничну болест.

Туберкулоза или сушица (позната под скраћеницом ТБЦ) је заразна болест коју изазива бактерија Мyцобацтериум туберцулосис. Једна је од најраширенијих заразних болести у свијету и рачуна се да је с њом заражено између двије и три милијарде људи.

Сваке године се зарази око девет милиона људи.

Рани симптоми активне туберкулозе подразумијевају: губитак тјелесне тежине, повишену температуру, ноћно знојење, губитак апетита, али могу бити и неопажени код обољеле индивидуе.

Стопа смртности за нелијечене туберкулозне болеснике износи 40-60 %. Међутим, одговарајућим антибиотицима туберкулозни случајеви са клицом осјетљивом на лијекове, могу се излијечити у проценту већем од 90%.

Успјешно лијечење туберкулозе зависи од блиске сарадње пацијента и доктора, односно других здравствених радника.

ДЗ „Свети Сава„ Теслић је у сарадњи са др Неђом Митровићем обиљежио ову седмицу подјелом едукативног и информативног материјала у свим тимовима породичне медицине.

Свјетска седмица борбе против туберкулозе.