Епидемиолошки извјештај

od strane | 9. августа 2019 | 2019. година, СВЕ ГОДИНЕ

Број: 1467/19
Датум: 09.08.2019.године
Хигијенско епидемиолошка служба

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ИЗВЈЕШТАЈ

Поштовани,

Пратећи епидемиолошку ситуацију на подручју наше општине дошли смо до податка да је дошло до учесталијег јављања цријевних заразних болести на подручју наше општине односно да је од 03.08.2019.године до данас кроз Станицу хитне медицинске помоћи и Службу породичне медицине регистровано укупно око 50 пацијената који су имали симтоме цријевних заразних болести што умногоме превазилази уобичајан број обољелих од цријевних заразних болести за овако кратак временски период у односу на исте периоде претходних година.

Због топлијег времена и лакше кварљивости хране, због слабије термичке обраде, употрбе свјежих термички необрађених намирница у овом периоду увијек долази до спорадичних случајева ових обољења. Топло вријеме одговара узроковачима цријевних заразних болести да се брже умножавају у храни која се неадекватно чува, складишти, припрема и дистрибуира. У храњиве намирнице ови проузоковачи могу доспјети за вријеме саме обраде, припреме, чувања као и за вријеме конзумирања хране. Такође не треба заборавити да и купање на отвореним и затвореним базенима и ријекама може довести до појаве цријевних заразних болести.

Од укупног броја обољелих до кога смо успјели доћи око 30 њих и спровести епидемиолошку анкету коју смо спровели потем телефона узимајући анамнестичке податке, њихово кретање и конзумирање хране непосредно и пар дана пред појаву болести код око 20 њих смо дошли до податка да се у пероду од 02. до 06. августа конзумирали сендвич са пилетином и мајонезом и пицу са мајонезом у једној пекари на подручју града , два да су јели сендвич у другој пекари. Код шест пацијената нисмо могли добити интересантан податак пошто су навели да су јели кући уобичајне намирнице. Тегобе су се јављале углавном у периоду од 12- 24 часа после конзумације. Анамнестички већина пацијената је наводила да су тегобе почеле са мучнином, некад и поврећањем, затим повишењем тјелесне температуре, честим проливастим до течним столицама и јаким грчевитим боловима у пределу абдомена уз слабост и малакслост.
Након што смо анализирајући податке дошли до чињенице да је повећан број обољелих и да је могући узрок оболијевања контаминирана храна у уторак 06.08.2019.године обавијестили смо надлежну општинску инспекцију за храну. Инспекцијска служба је у сарадњи са Регионалним центром Добој Института за заштиту јавног здравства Републике Српске је 07.08.2019. године забранила продају спорних сендвича са пилетином и мајонезом и пица са мајонезом кориштење мајонезе у једној пекари и узела узорке за микробиолошку анализу спорних намирница као и узорке за анлизу других узорака хране. Урађена су и додатна узорковања хране по другим угоститељским објектима и радњама за продају хране, те дрруге контроле које подразумијевају провјеру санитарно хигијенске услове у објектима. Код 12 пацијената је забиљежена тежа клиничка слика и они су хоспитализовани, троје је вец отпуштено на болничко лијечење. Код свих хоспитализованих узет је узорак столице за копрокултуру, а пацијентима који нису хоспитализовани савјетовано је да амбулантно доставе узорке столице за анализу. Дана 09.08.2019. добили смо први резултат микробиолошких анализа узорака столице те је код једног узорка утврђено присуство бактерије Салмонела у узорку столице. Сагледавајући чинјеницу да и већина других пацијената показује исте тегобе а да су конзумирали исту храну можемо Регионалном заводу Добој Института за заштиту јавног здравства Републике Српске пријавити епидемију инфективног ентероколитиса узрокованог бактеријом Салмонела спп.

О овоме је обавијештена надлежна инспекција за храну Одјељења за инспекцијске послове Општине Теслић која је наложила затварање предметне пекаре.

Молимо грађане да у овим топлом периоду године обрате пажњу на начин припреме, обраде и чувања хране. Храну да чувају у расхладним уређајима, избјегавају подгријавање термички већ једном обрађене хране, избјегавају свакодневно кориштење брзе хране. Према нашим подацима 80% обољелих су особе од 15 до 30 година што одговара да ова старосна популација највише и прибјегава кориштењу брзе хране. Молимо све угоститељске радње, лица која се баве организацијом и припремом славља у току љетних мјесеци а којих је пуно да посебно обрате пажњу на начин припреме, чувања и дистрибуције хране, пошто групна окупљања увијек са собом носе ризик од масовних цријевних заразних обољења чији узрок увијек буде контаминирана храна.

У наредном периоду пошто су већ пре проглашења епидемије у сарадњи са Регионалним центром Добој Института за заштиту јавног здравства Републике Српске предузете противепидемијске мјере избацивање из промета инкриминисане хране очекујемо смањење броја обољелих и поправљање епидемиолошке ситуације.

Др Стојан Смиљанић, епидемиолог